Cooll maakt deel uit van waterstofcollectief GROHW

In het samenwerkingsverband GROHW gaat Cooll haar superrendementsketel in de praktijk testen met groen waterstof als energiedrager.

Een collectief van 10 lokale bedrijven en (kennis)instellingen werken aan de energietransitie met groene waterstof als belangrijkste bouwsteen. Alle partijen ontwikkelen samen een totale waterstofketen, van productie tot en met benutting, op lokale schaal.

Met de financiering vanuit het Europese-EU programma REACT-EU is het mogelijk om een praktijkdemonstratie te realiseren waar verschillende componenten bijeen worden gebracht tot één groen waterstofsysteem. Voor Cooll biedt deze samenwerking en financiering de perfecte mogelijkheid om de warmtepomp in de praktijk te demonstreren met groen waterstof als energiedrager.

De waterstofketen

Verschillende componenten worden bijeengebracht tot één groen waterstofsysteem op de pilotlocatie, die is gelegen op het terrein van de Gasfabriek in Deventer,

Het systeem bestaat uit zonnepanelen gekoppeld aan een elektrolyser. Deze elektrolyser zet de groene stroom om in groene waterstof, zuurstof en warmte waarbij de waterstof als energiebuffer wordt opgeslagen. Gedurende de winter van 2022-2023 verwarmen de warmtepompen van Cooll het kantoorpand op het terrein van de Gasfabriek met de opgewekte waterstof.

In de zomer van 2023 wordt waterstof geleverd voor de pilot met een waterstofbrander bij AsfaltNU in Deventer. In samenwerking met Hanzenet gaat Cooll onderzoek doen naar de instellingen van de Cooll warmtepomp zodat ook met waterstof een optimaal rendement kan worden gerealiseerd,

De eerste werkzaamheden voor de pilot zijn inmiddels gestart.

GROHW

GROHW, wat staat voor GReen Oxygen, Hydrogen and Wasteheat, is een initiatief van Witteveen+Bos, Saxion University of Applied Sciences, HanzeNet, Brandeniers, Rabobank, Asfaltcentrale Stedendriehoek (ACS), Vos Transport, Van Dorp Installaties, MTSA Technopower, HVE, Cooll en HAN University of Applied Sciences. De doelstelling is om tot een schaalbaar ontwerp te komen in de vorm van een blauwdruk, dat ook toepasbaar is in andere industriegebieden in combinatie met wind en zonneparken.

REACT-EU

Met het REACT-EU-programma helpt Europa de provincies Overijssel en Gelderland met investeren in een snel economisch herstel van COVID-19. Activiteiten die gericht zijn op groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de economie kunnen subsidie ontvangen voor onder meer het testen en demonsteren van innovatieve technologieën, diensten of processen.

Meer weten over ons superrendementstoestel? Kijk op cooll.eu/product

 

Vorige

Volgende