‘Een op vijf huizenbezitters kan verduurzaming niet betalen’

‘Een op vijf huizenbezitters kan verduurzaming niet betalen’

Cooll: ‘Iedereen moet mee kunnen doen aan verduurzaming van de woning’

Een op de vijf huizenbezitters kan de verduurzaming van zijn huis niet betalen. Dit blijkt uit een gedetailleerde analyse van het DNB die deze week is gepubliceerd. Verschillende nieuwsbronnen zoals Dagblad Trouw melden dat met name de groep huiseigenaren met een relatief laag inkomen én  wonen in een slecht geïsoleerd huis het hardst worden geraakt door de hoge energieprijzen.

Uitganspunt van de analyse zijn de klimaatdoelen. De gebouwde omgeving was in 2020 verantwoordelijk voor 13% (21,6Mton) van de uitstoot van de Nederlandse broeikasgassen. In het nationale klimaatakkoord van 2019 staat dat we dat terug moeten brengen tot 15.3Mton in 2030. Echter, het Europese doel ligt hoger en heeft als doel een maximale uitstoot van 11.9Mton en dat is 55% van het niveau van 2020.

Nederland staat daarom een forse verduurzaming te wachten, waarvan de rekening op het bord terecht komt van de huiseigenaren. Het DNB berekent dat om huizen geheel van het gas af te halen dat 24000 euro kost. Met deze investering voldoet een woning aan energielabel B en is er een elektrische warmtepomp geïnstalleerd. De conclusie van deze analyse is ook dat 1 op de 5 huishoudens deze energietransitie niet kan betalen en krijgt te maken met energiearmoede.

Cooll’s ambitie is dat 100% van de huishoudens mee kan doen met verduurzaming van de woningen. Juist de kwetsbare huishoudens met een woning van een energielabel van C of lager hebben veel voordeel met de technologie van Cooll. Door de HR ketel te vervangen met een warmtepomp van Cooll kan er minimaal 30% wordt bespaard op de gasrekening en de uitstoot van de broeikasgassen.

Hele analyse van DNB: https://www.dnb.nl/publicaties/publicaties-onderzoek/analyses/financiering-voor-de-verduurzaming-van-de-woningvoorraad/

Dagblad Trouw: https://www.trouw.nl/economie/een-op-vijf-huizenbezitters-kan-verduurzaming-niet-betalen-subsidie-schiet-tekort~b835b4d1/

Vorige

Volgende